Monday, March 9, 2015

ဂ်လာတင္းအေၾကာင္း


ေန႔စဥ္ေသာက္ေနၾကေသာ ေဆးဝါးေတာင့္ Medicine Capsules မ်ားႏွင့္ အစၥလာမ့္တရားေတာ္၏ အမိန္႔ပညတ္ခ်က္
** စုေဆာင္းတင္ျပသူ >> မုဟမၼဒ္အာတီယား - (B.Sc.(Chem:) **

မုဖ္သီမုဟမၼဒ္စူရတီဆြာဟိဗ္ (မဇြာေဟရီ) ၏ အမွာစာ
စာ႐ႈသူ လူႀကီးမင္းလက္ဝယ္ရွာ " ေဆးဝါးေတာင့္မ်ားႏွင့္ အစၥလာမ့္တရားေတာ္၏ ပညတ္ခ်က္ " စာစဥ္ကို မုဟမၼဒ္အာတီယား ဆြာဟိဗ္မွ စုစည္းေရးသားတင္ျပထား၏။ စာေရးသူသည္ (B.Sc.(Chem:) ဘြဲ႕ရပုဂၢိဳလ္တစ္ဦး ျဖစ္ပါသည္။ စာေရးသူသည္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔၏ အကာဗိရ္အႀကီးအကဲ စစ္မွန္ေသာသာသနာ့ပညာရွင္ႀကီးမ်ား၏ အဆိုအမိန္႔မ်ားကိုသာ စုစည္းတင္ျပထားျခင္း ျဖစ္၏။ ဟရာမ္၊ ဟလာလ္ ခြဲျခားျခင္း ေပ်ာက္ကြယ္ေနေသာ မ်က္ေမွာက္ေခတ္အတြက္ စာေရးသူ၏ ႀကိဳပမ္းမႈသည္ အလြန္အားရေက်နပ္ ဝမ္းေျမာက္ဖြယ္ေကာင္းေသာ ႀကိဳးပမ္းမႈပင္ ျဖစ္၏။ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္ စာေရးသူကို စစ္မွန္ေသာသာသနာ့ပညာရွင္ အႀကီးအကဲမ်ား၏ အရိပ္ေအာက္တြင္ေနကာ ပို၍ႀကိဳးပမ္းႏိုင္စြမ္း ေသာဝ္ဖီးက္ခ်ီးျမႇင့္ေတာ္မူပါေစ။ (အာမီးန္) **မုဖ္သီ မုဟမၼဒ္စူရတီ(မဇြာေဟရီ)**

စုေဆာင္းတင္ျပသူ၏ အမွာစာကၽြႏ္ုပ္တို႔ စားေသာက္သံုးစြဲေနေသာ အစားအစာမ်ား အထူးသျဖင့္ ေဆးဝါးမ်ားတြင္ ဟရာမ္ျဖစ္ေသာသားေကာင္တို႔၏ ေဆးဝါးမ်ား ပါဝင္ေနေၾကာင္း မသိရွိသူ မ်ားျပားလွပါသည္။ အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးတို႔တြင္ ဟရာမ္ျဖစ္ေစေသာ ပစၥည္းမ်ား အနည္းမွ်ပင္ပါဝင္ေနလွ်င္ ထိုအစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးတို႔ကို ဟလာလ္ျဖစ္သည္ဟု မသတ္မွတ္ႏိုင္ေတာ့ေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ သကၠဝါတရားထားသူ အီမာန္ရွင္တစ္ဦးအေနျဖင့္ မိမိသံုးေဆာင္မီွဝဲမည့္ အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးတို႔တြင္ ဟရာမ္ပစၥည္းပါဝင္ျခင္း ရွိ မရွိကို စူးစမ္းစစ္ေဆးရန္ လိုအပ္ေပမည္။ ဤစာအုပ္ကို အင္တာနက္ေပၚရွိ ေတာင္အာဖရိကႏိုင္ငံ ဇမ္ဘီယာၿမိဳ႕၊ အိုလမာအဖြဲ႕ ဝဘ္ဆိုဒ္၊ မေလးရွားဝဘ္ဆိုဒ္ႏွင့္ ေဆာ္ဒီအာေရဗီးယားႏိုင္ငံ၏ ဝဘ္ဆိုဒ္မ်ားမွ newslatter မ်ားကို ျမန္မာဘာသာျပန္၍ စုေဆာင္းျပဳစုထားပါသည္။ ညီေနာင္မုစ္လင္မ္တို႔အတြက္ အက်ဳိးျဖစ္မည္ဟု ယံုၾကည္ပါသည္။ ဤစာအုပ္ကို ဖတ္ရွဳေလ့လာစစ္ေဆးေပးေသာ မုဖ္သီမုဟမၼဒ္စူရတီဆြာဟိဗ္အား အထူးေက်းဇူးဥပကာရ တင္ရွိပါသည္။ ** မုဟမၼဒ္အာတီယား - (B.Sc.(Chem:) **
ေန႔စဥ္ေသာက္ေနၾကေသာ ေဆးဝါးေတာင့္ Medicine Capsules မ်ားႏွင့္ အစၥလာမ့္တရားေတာ္၏ အမိန္႔ပညတ္ခ်က္ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ေန႔စဥ္ေသာက္ေနၾကေသာ ေဆးေတာင့္ အမာ၊ အေပ်ာ့ Medicine Capsules မ်ားကို ဟရာမ္ဂ်လာတင္း သံုး၍ ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္ အစၥလာမ့္တရားေတာ္အရ ဤသို႔ေသာေဆးမ်ားျဖင့္ ေဆးကုသခြင့္ ရွိ မရွိကို ရွင္းလင္းတင္ျပျခင္း။
အို လူသားအေပါင္းတို႔ အသင္တို႔သည္ ကမာၻေျမေပၚဝယ္ ရွိေလေသာအရာမ်ားအနက္မွ စားသံုးပိုင္ခြင့္ျပဳထားေသာ ဟလာလ္သန္႔စင္ေသာအရာမ်ားကို စားသံုးၾကေလာ့။ သို႔ရာတြင္ အသင္တို႔သည္ ရွိဳက္သြာန္၏ ေျခရာမ်ားကို ဖဝါးေျခထပ္မလိုက္ၾကကုန္လင့္။ အမွန္စင္စစ္ ယင္းရွဳိက္သြာန္သည္ အသင္တို႔၏ ပြင့္လင္းထင္ရွားလွစြာေသာ ရန္သူရန္ဘက္ပင္ျဖစ္ေခ်သည္။ ကုရ္အာန္ ၂: ၁၆၈
အို မုအ္မင္န္ ယံုၾကည္သူအေပါင္းတုိ႔ အသင့္တို႔အား ငါအရွင္ျမတ္ေပးသနားေတာ္မူေသာ ေကာင္းမြန္သန္႔ျပန္႔ေသာ အဟာရမ်ားအနက္မွ အသင္တို႔သည္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကို စားသံုးၾကကုန္။ ၎အျပင္ အကယ္၍ အသင္တို႔သည္ အရွင္ျမတ္ကိုသာ ခဝပ္ကိုးကြယ္ၾကပါလွ်င္ အသင္တို႔သည္ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္အား ေက်းဇူးတင္ၾကကုန္။ ၂/၁၇၂
ထို႔ျပင္တစ္ဝ အသင္တုိ႔သည္ မိမိတို႔အား အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္က ေပးသနားေတာ္မူသည္မ်ားအနက္မွ စားသံုးခြင့္ျပဳထားေတာ္မူေသာ သန္႔စင္ေသာအရာမ်ားကုိ စားသံုးၾကေလကုန္။ ၅: ၈၈
အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္သည္ အသင္တို႔အေပၚ၌ အေသေကာင္မ်ားကိုလည္းေကာင္း၊ ယိုစီးေသာေသြးကိုလည္းေကာင္း၊ ဝက္၏အသားကိုလည္းေကာင္း၊ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္၏ နာမေတာ္မွတစ္ပါး အျခားကိုးကြယ္ရာမ်ား၏ အမည္နာမမ်ားကို တသၿပီး လွီးျဖတ္ထားေသာ တိရိစာၦန္မ်ားကိုလည္းေကာင္း မုခ်တားျမစ္ထားေတာ္မူေလသည္။ ၂: ၁၇၃
ဟရာမ္ အစားအေသာက္ စားထားသူသည္ ဂ်ႏၷသ္သုခဘံုသို႔ ဝင္ေရာက္ႏိုင္မည္မဟုတ္ပါ။ (မိရွ္ကားသ္က်မ္း)
ဟရာမ္ စားသံုးပိုင္ခြင့္မရွိသည့္အရာမ်ားႏွင့္ ဟလာလ္စားသံုးပိုင္ခြင့္ ရွိသည့္အရာမ်ားကို ေရာေႏွာလိုက္ပါက စားသံုးပိုင္ခြင့္ရွိသည္မ်ားကိုပါ ဖ်က္ဆီးပစ္ေလသည္။ (မိရွ္ကားသ္က်မ္း)
အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္သည္ ဟရာမ္ျဖစ္ေသာအရာမ်ားထဲတြင္ အသင္တို႔၏ ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစေသာအရာမ်ား ထည့္ထားေတာ္မူျခင္း မရွိ။ (ဗုခါရီက်မ္း)
မိမိတို႔ေနစဥ္ေသာက္ေနၾကေသာ ေဆးေတာင့္ အမာ အေပ်ာ့ Medicine Capsules မ်ားကို ဟရာမ္ ဂ်လာတင္း သံုး၍ ျပဳလုပ္ထားပါသည္။ ဥေရာပႏိုင္ငံရွိ ဂ်လာတင္း Gelatine ထုတ္လုပ္သူတို႔၏ အဆိုအရ ၈ဝရာခိုင္ႏႈန္း ဝက္သားေရ၊ ၁၅ရာခိုင္ႏႈန္းကို ႏြားသားေရႏွင့္ က်န္ ၅ရာခိုင္ႏႈန္းကို ဝက္ႏွင့္ ႏြားတို႔၏ အရိုးတို႔မွ ထုတ္ယူျခင္းျဖစ္ပါသည္။ တရုတ္ႏိုင္ငံ၊ ဥေရာပႏိုင္ငံမ်ား၊ အေမရိကႏိုင္ငံမ်ားမွ အမ်ားဆံုးထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။
ကမာၻ႕ဂ်လာတင္း Gelatine ထုတ္လုပ္မႈမွာ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ၃၃ဝ,ဝဝဝ မက္ထရစ္တန္ ျဖစ္သည္။ ယင္းထုတ္လုပ္မႈတြင္ ၂ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ဟလာလ္ဂ်လာတင္းျဖစ္ၿပီး က်န္ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဟရာမ္ဂ်လာတင္းျဖစ္ပါသည္။
ဂ်လာတင္း (GELATING) ဆိုသည္မွာ အဘယ္အရာနည္း။Gelatine ဆိုသည္မွာ တိရိစာၦန္၏ သားေရႏွင့္ အရိုးတို႔မွထုတ္ယူရရွိေသာ စားေသာက္ဖြယ္ အသားဓာတ္တစ္မ်ဳိး (Good Protein) ျဖစ္ပါသည္။ Gelatine ၏ ထူးျခားခ်က္မွာ ယင္းသည္ နိမ့္ေသာအပူခ်ိန္တြင္ ေရ၌ေပ်ာ္ဝင္ၿပီး၊ အခဲဘဝမွ အရည္ဘဝသုိ႔ အပူရွိန္းအနည္းငယ္မွ် ရရံုျဖင့္ ေျပာင္းလဲႏိုင္ပါသည္။ လူ၏ ကိုယ္ခႏၶာ၏အပူခ်ိန္ထက္ နိမ့္ေသာအပူရွိန္တြင္လည္း ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သျဖင့္ Gelatine ကို ပါးစပ္တြင္ထည့္ရံုမွ်ျဖင့္လည္း ေပ်ာ္သြားၿပီး အလြန္ထူးကဲေသာအရသာကို ရရွိေစပါသည္။ Gelatine ကို ထုတ္လုပ္ေသာအဓိက ကုန္ၾကမ္းပစၥည္းမွာ သားေရႏွင့္ အရိုးတို႔ျဖစ္ပါသည္။
- အရိုးမွ ထုတ္လုပ္ျခင္း -
အရိုးမွ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အရိုးကိုႀကိတ္ခြဲ၍ ဟိုက္ဒရုိကလိုရစ္အက္စစ္အေပ်ာ့တြင္ စိတ္ထားျခင္းျဖင့္ အရိုးအတြင္းရွိ ကယ္လ္ဆီယမ္ကာဗြန္နိတ္ႏွင့္ ေဖာ့စဖိတ္တို႔ကို ေပ်ာ္ဝင္ေစသည္။ အၾကြင္းအက်န္အျဖစ္ရရွိေသာ ပရိုတင္းအသားဓာတ္ေမထရစ္ Residual Protein Matrix (Collagen 1) ကို ေရထဲသို႔ထည့္၍ အပူေပးျခင္း၊ စစ္ထုတ္ျခင္း၊ လက္က်န္အရည္မွ အညစ္အေၾကးမ်ားကို ဓာတုနည္းျဖင့္ သန္႔စင္ေစၿပီးေနာက္ ရရွိေသာ အျပစ္ခၽြဲရည္ကို ခဲျခင္း၊ အေျခာက္ခံျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ပါသည္။ ေနာက္ဆံုးတြင္ ရရွိေသာ (Gelatine) အခဲမ်ားကို အမႈန္႔ႀကိတ္ျခင္းျဖင့္ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ေစပါသည္။
- သားေရမွ ထုတ္လုပ္ျခင္း -
ငယ္ရြယ္ေသာ သားေကာင္မ်ား၏ သားေရကို pH 4 ျဖစ္ေစရန္ အက္စစ္ထည့္၍ အက္စစ္ဒီဖိုင္းဒ္ acidified ျပဳလုပ္ၿပီး ေရေႏြးတြင္ ေကာ္လဂ်င္ collagen မ်ားကို ေပ်ာ္ဝင္ေစရာမွ (Gelatine) ကို ထုတ္ယူပါသည္။ သက္ႀကီးရြယ္အို သားေကာင္မ်ား၏ သားေရကို အယ္လ္ကလိုင္း Alkaline ျဖင့္ အေမြးအမွင္မ်ားကို ဖယ္ရွားၿပီး ရရွိေသာ သားေရကို pH 4 ျဖစ္ေစရန္ အက္စစ္ထည့္၍ အက္စစ္ဒီဖိုင္းဒ္ acidified ျပဳလုပ္ၿပီး ေရေႏြးတြင္ ေကာ္လဂ်င္ collagen မ်ားကို ေပ်ာ္ဝင္ေစျခင္း၊ သန္႔စင္ျခင္း စသည့္အဆင့္မ်ားကို ျဖတ္သန္းရာမွ ဂ်လာတင္း Gelatine ကို ထုတ္ယူရရွိပါသည္။
ဂ်လာတင္း (Gelatine) ကို အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ရာတြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာ အသံုးျပဳၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။ ဥပမာ အခ်ဳိပစၥည္းမ်ား၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေတာ္ဖီ၊ စြပ္ျပဳပ္အမႈန္႔၊ marshmallow ဆိုသည့္ အခ်ဳိမုန္႔၊ ကေလးမ်ားစားၾကသည့္ ဂ်ယ္လီမ်ား၊ စည္သြပ္ဗူး၊ ဒိန္ခ်ဥ္ဗူး၊ ေသာေဆးဝါးေတာင့္မ်ား (အမာ၊ အေပ်ာ့) အစရွိသည္တို႔ကို ထုတ္လုပ္ရာတြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာသံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။
အစၥလာမ့္ရွဳေထာင့္မွ Gelatine ဂ်လာတင္းကို စားပိုင္ မပိုင္ လက္ေတြ႕ေလ့လာဆန္းစစ္ျခင္း။ သမားရိုးက် သာသနာ့ပညာရွင္မ်ား ( ဖုကာဟာ Fuqaha (Jurists) တို႔က မသန္႔ရွင္းေသာ အရာတစ္ခုမွ သန္႔ရွင္းသည့္ အရာတစ္ခုသို႔ လံုးဝကူးေျပာင္းသြားျခင္း (သဗ္ဒီေလမာဟိယသ္ သို႔မဟုတ္ ကလဘ္ေအမာဟိယသ္ Tabdeel-e-Maahiyat (or) Qalb-e-Maahiyat) ဟူေသာ အဆိုအသံုးအႏႈန္းတို႔ကုိ သံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။
ဥပမာ အရက္မွ ရွလကာရည္အျဖစ္သို႔ ကူးေျပာင္းသြားျခင္းျဖစ္ပါက စားသံုးႏိုင္သည္ဟူေသာ အဆိုႏွင့္ ဝက္သတၱဝါသည္ ဆားက်င္းထဲသို႔ က်ေသသြား၍ ဝက္ေသသည္ ပ်က္စီးပုပ္သိုး၍ ဆားအျဖစ္သာ အျပတ္အသတ္ကူးေျပာင္းသြားျခင္းျဖစ္ပါက စားသံုးႏိုင္သည္ဟူေသာ အဆိုမ်ားရွိသည္ကို ေတြ႕ရပါသည္။
အထက္ဥပမာကို အေျခခံ၍ တိရိစာၦန္၏ သားေရႏွင့္ အရိုးမ်ားသည္ ဟရာမ္အေကာင္မ်ားမွ ရရွိသည္ျဖစ္ပါေစ Gelating အျဖစ္သုိ႔ ျပီးျပည့္ ျပတ္သားစြာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း ျဖစ္လာခဲ့သည္ရွိေသာ္ စားသံုးႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ အားလံုးသိရွိထားျပီးသည့္ အဓိကအခ်က္မွာ အျပီးအျပတ္ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း ျဖစ္သြားမွသာလွ်င္ Gelatine မွာ ဟလာလ္ျဖစ္မည္။
Gelatine သည္ အၿပီးအျပတ္ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ ရရွိပါသလား။ လံုးဝမရရွိပါဟူေသာ အေျဖကို ေပးႏိုင္ပါသည္။ ဟရာမ္ျဖစ္သည့္ ဝက္သားေကာင္ သို႔မဟုတ္ အစၥလာမ့္ခြင့္ျပဳထားသည့္ ေဘာင္အတြင္းမွ လွီးျဖတ္ျခင္း မျပဳထားသည့္ သားေကာင္မ်ားသည္လည္း ဟရာမ္ျဖစ္၏။ ထို႔သို႔ေသာသားေကာင္မ်ားမွ ထုတ္လုပ္ေသာ Gelatine
 မ်ားသည္ လံုးဝဟရာမ္ျဖစ္ၿပီး လက္ခံႏိုင္ဖြယ္ရာမရွိပါ။
လင္းန္ေနာ့ေဒးဗစ္ (Lennox Devis ) သည္ Gelating ထုတ္လုပ္သည့္ အႀကီးဆံုးစက္ရံုျဖစ္ၿပီး အေမရိက၊ ၾသစေတးလ် စသည့္ႏိုင္ငံ ေျမာက္မ်ားစြာတြင္ စက္ရံုပိုင္မ်ားရွိၾကပါသည္။ ေတာင္အာဖရိကရွိ ခရူဂါစ္ဒေရာ္ပ္ၿမိဳ႕ (Krugersdorp South Africa) တြင္ အၾကီးဆံုးေသာ စက္ရံုခြဲတစ္ခုရွိပါသည္။ ေတာင္အာဖရိကရွိ ဤစက္ရံုကို ဝါရင့္မုဖ္သီမ်ား၊ သာသနာ့ပညာရွင္ၾကီးမ်ားက ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ဝင္ေရာက္ေလ့လာခဲ့ၾကပါသည္။ ၁၉၉ဝ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္လတြင္ ေတာင္အာဖရိကႏိုင္ငံ ထရန္းစ္ဝါးလ္ Transvaal ခရိုင္ အိုလမာအဖြဲ႕မွ ဝါရင့္မုဖ္သီမ်ားကလည္း Gelatine ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းစဥ္တစ္ခုလံုးကို အနီးကပ္ေလ့လာခဲ့ၾကပါသည္။ ထိုအဖြဲ႕၏ အနီးကပ္ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရလည္း Gelatine ကို စားသံုးပိုင္ခြင့္မျပဳႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ေပသည္။ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္တြင္ ေနာက္ထပ္အိုလမာအဖြဲ႕တစ္ဖဲြ႕သည္ မုဖ္သီ မုဟမၼဒ္ရဖီးအုစ္မာနီ ဆြာဟိဗ္ (ပါကစၥတာန္၏ မုဖ္သီ ခ်ဳပ္ေဟာင္းမုဟမၼဒ္ရွဖီးဆြာဟိဗ္ ၏ သား) ၏ ဦးေဆာင္မႈျဖင့္ ယင္းေတာင္အာဖရိကရွိ Lennox Devis ဂ်လာတင္းထုတ္သည္ စက္ရံုကို သြားေရာက္ေလ့လာခဲ့ပါသည္။ ထိုေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရ ၿပီးျပည့္စံုစြာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္းမ်ား လံုးဝမျဖစ္ေၾကာင္း ဆံုးျဖတ္ခဲ့ၾကပါသည္။
ထို႔အတူ သာသနာ့ပညာရွိသုခမိန္ၾကီး မုဖ္သီမုဟမၼဒ္သကီးအုစ္မာနီ (မုဖ္သီမုဟမၼဒ္ရွဖီးဆြာဟိဗ္ ၏ သား) ၏ ေျပာျပခ်က္အရ သိရွိရသည္မွာ သူကိုယ္တိုင္ ႏိုင္ငံတကာ ခရီးထြက္၍ ေလ့လာၾကည့္ရာ Gelatine ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ၿပီးျပည့္စံုစြာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္း၊ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း လံုးဝမျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရွိရသျဖင့္ Gelatine ကို စားသံုးႏိုင္သည္ ၊ ဟလာလ္ျဖစ္ပါသည္ ဟူေသာ ဖသာဝါဓမၼသတ္ မထုတ္ႏိုင္ပါ။ မည္သို႔ပင္ျဖစ္ပါေစ အကယ္၍ အနာဂတ္တြင္ အျပတ္အသတ္ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း ျဖစ္ပါသည္ဟူ၍ လက္ေတြ႕ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိမည္ဆိုပါက ခြင့္ျပဳႏိုင္ပါမည္ဟု ၎က ေျပာဆိုဆံုးျဖတ္ခဲ့ပါသည္။
အျပတ္အသတ္ ၿပီးျပည့္စံုစြာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း မျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပျခင္း No Complete Metamorphosis Occurs
အၿပီးသတ္ျပီးျပည့္စံုစြာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္းဟု ဆိုရာတြင္ ကုန္ၾကမ္းပစၥည္းတစ္ခုမွ ေနာက္ပစၥည္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္သုိ႔ ဖြဲ႕စည္းပံု ဓာတ္သဘာဝေျပာင္းလဲျခင္းသည္ အထူးလိုအပ္ေသာ အေရးၾကီးဆံုးေသာ အခ်က္ျဖစ္သည္။ တစ္စိတ္တစ္ေဒသသာလွ်င္ ေျပာင္းလဲျခင္း Partial Trans Formation သို႔မဟုတ္ အခ်ဳိ႕ပါဝင္ပစၥည္း သို႔မဟုတ္ အခ်ဳိ႕ဖက္စပ္ပါဝင္ပစၥည္းကသာလွ်င္ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္း ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း ျဖစ္မည္ဆိုပါက ရွရီအသ္တရားေတာ္အရ မထိုက္မေလ်ာ္ရာ ေရာက္ပါသည္။ အျပတ္အသတ္ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း Complete Transformation ကိုသာလွ်င္ ရွရီအသ္တရားေတာ္က ခြင့္ျပဳထားပါသည္။ ျပတ္သားေသာ ဓာတုျဖစ္စဥ္ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိ မရွိကို ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္မ်ားကသာလွ်င္ ေျပာဆိုႏိုင္ပါသည္။
အထက္တြင္ ေဖာ္ျပပါရွိသည့္ အခ်က္မ်ားႏွင့္ Lennox Devis Gelatine စက္ရုံသို႔ သြားေရာက္ေလ့လာခဲ့ေသာ သာသနာ့ပညာရွင္ အိုလမာမ်ား၏ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ တင္ျပအစီရင္ခံစာမ်ားကို ပူးတြဲဖတ္ရွဳပါက ရွင္းလင္းစြာ သေဘာေပါက္နားလည္ၾကမည္ ျဖစ္သည္။
အိုလမာမ်ား၏ အစီရင္ခံစာတြင္ ေပၚလြင္စြာေဖာ္ျပထားသည္မွာ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ သားေကာင္မ်ား၏သားေရကို သံုး၍ ျပဳလုပ္ရသည့္ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားျဖစ္သည့္ သန္႔စင္ျခင္း၊ အေငြ႕ပ်ံျခင္း၊ ျပန္လည္သန္႔စင္ျခင္း၊ အေျခာက္ခံျခင္း၊ ႀကိတ္ခြဲျခင္း၊ ေမႊျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ၿပီးသည့္ေနာက္ ရရွိလာေသာ ေကာ္လဂ်င္ Collagen စစ္စစ္သည္ ပင္မကုန္ၾကမ္းျဖစ္သည့္ အရိုးႏွင့္ ဆက္စပ္တစ္႐ွဴးမ်ား၏ အဖြဲ႕အစည္းသာလွ်င္ျဖစ္သည္။ ဤခဲြထြက္လာသည့္ အဖြဲ႕အစည္းသည္ ေစးကပ္၊ ဂ်ယ္လီကဲ့သို႔ အဆီပ်စ္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး ယင္းကို ေကာ္လဂ်င္ပရိုတင္း Collagen Protein သို႔မဟုတ္ ဂ်လာတင္းပရိုတင္း Gelatine Protein ဟု ျပန္လည္ေခၚေဝၚၾကပါသည္။ တိရိစာၦန္သားေရအတြင္းရွိ ေမာ္လီက်ဴးဖြဲ႕စည္းမႈ Molecular Structure ႏွင့္ ေကာ္လဂ်င္ပရိုတင္း၊ သို႔မဟုတ္ ဂ်လာတင္းပရိုတင္းတို႔ရွိ ေမာ္လီက်ဴးတည္ေဆာက္မႈတို႔မွာ တစ္ခုႏွင့္တစ္ခု ကြာျခားကြဲျပားမႈ မရွိပါ။ အမွန္ဆိုရလွ်င္ ဂ်လာတင္းသည္ သားေကာင္၏ သားေရထဲတြင္ နဂိုမူလကတည္းကရွိေနသည္။ မတူသည့္ အခ်က္တစ္ခ်က္မွာ သန္႔စင္ျခင္းႏွင့္ ပယ္ရမည့္အညစ္အေၾကးမ်ားကို မပယ္မီ နဂိုမူလကတည္းက သားေကာင္၏ သားေရတြင္းရွိ ဂ်လာတင္းကို ေကာ္လဂ်င္ဟု ေခၚေဝၚၿပီး သန္႔စင္ၿပီး ရရွိလာသည့္ေကာ္လဂ်င္ကိုပင္ ဂ်လာတင္းဟု အမည္သစ္တပ္၍ ေခၚေလ့ရွိၾကပါသည္။ အမည္ေျပာင္းလဲေခၚဆိုရံုျဖင့္ ျပတ္သားၿပီး ျပည့္စံုေသာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္းျဖစ္သြားပါသည္ဟု မသံုးသပ္ႏိုင္ မဆိုႏိုင္ပါ။ အဆိုပါ အိုလမာ၏ အစီအရင္ခံစာတြင္ ၎တို႔၏ လက္ေတြ႕ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရဆိုလွ်င္ အျပတ္အသတ္ေျပာင္းလဲျခင္းဟူသည့္ အရည္အခ်င္း Tabdeel-e-Maahiyat သည္ ဂ်လာတင္း ထုတ္လုပ္ထြက္ရွိသည္အထိ မည္သည့္လုပ္ငန္းစဥ္တြင္မွ် ျဖစ္မလာေပ။
ဂ်လာတင္းထုတ္လုပ္ရာတြင္ မည္သည့္အခါမွ ျပီးျပတ္ေသာ ရုပ္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲျခင္း မျဖစ္ေၾကာင္းကို ေအာက္ပါေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားကို အေထာက္အထားမ်ားအျဖစ္ အေျချပဳျခင္းျဖင့္လည္း သိရွိႏိုင္ပါသည္။
အေထာက္အထားမ်ားကို တင္ျပရလွ်င္
ဂ်လာတင္းဟု ဆိုေသာ ပရုိတင္းကို ႏြား သုိ႔မဟုတ္ ဝက္သားေရႏွင့္ အရိုးတို႔၏ ေကာ္လဂ်င္မွ က်ယ္ျပန္႔စြာ ထုတ္ယူရရွိပါသည္။ ေကာ္လဂ်င္၏ တည္ေဆာက္ဖြဲ႕စည္းပံုမွာ ပရိုတင္းသံုးမ်ဳိးျဖင့္ သြယ္တန္းခ်ိတ္ဆက္ထားၿပီး ဝက္အူရစ္ပမာ က်စ္လစ္စြာရစ္ပတ္ထားသည္။ အစဥ္အတိုင္းလိုက္ ဖြဲ႕စည္းထားေသာ အထူးအမိုင္ႏိုအက္စစ္ Special Amino Acid Sequence သည္ က်စ္လစ္ေသာ ေကာ္လဂ်င္မ်ားကို အထူးတည္တံ့ခိုင္ျမဲေစသည္။ ပါးလႊာေသာ အမုိင္ႏိုအက္စစ္သည္ ဂလိုင္းစင္း Glycine ျဖစ္ၿပီး အမ်ားဆံုးလက္က်န္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္မ်ားမွာ ပရုိလိုင္း သို႔မဟုတ္ ဟိုက္ဒေရာက္ဆီပရိုလိုင္း Hydroxyproline မ်ားျဖစ္ပါသည္။ ေကာ္လဂ်င္တြင္ ပါဝင္ေသာ အထူးပရိုတင္းမ်ား၏ တည္ေဆာက္ပံုမွာ ေျပာင္းလဲသြားျခင္းမရွိပါ။ ေကာ္လဂ်င္တန္း သို႔မဟုတ္ ဂ်လာတင္း၏ ေမာ္လီက်ဴးသည္ ၁၄ဝဝဝ molecules အထိ ရွည္လ်ားသည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ေအာက္ရွိပံုစံမက်သည့္ အခ်ဳိ႕ေကာ္လဂ်င္မ်ား ကြဲထြက္ၿပီး အျခားေသာ ပရိုတင္းမ်ားျဖင့္ ျပန္လည္ေပါင္းစည္းက်သည္။ ေမာ္လီက်ဴးအားလံုးတြင္ ဖြဲ႕စည္းပံုသ႑ာန္သည္ သူ၏လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ခ်က္မ်ားအတြက္ အထူးအေရးၾကီးပါသည္။ အကယ္၍ ေမာ္လီက်ဴးမ်ား၏ ပံုသ႑ာန္ေျပာင္းလဲသြားလွ်င္ သူ၏လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ခ်က္မ်ား ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္မည္။ သို႔ေသာ္ ပစၥည္းေျပာင္းလဲမႈ မရွိပါ။
အပူေပးထားေသာ ေကာ္လဂ်င္သည္ ေအးေသအေျခအေနသို႔ ေရာက္ေသာအခါ သူ၏ပတ္ဝန္းက်င္ရွိေရျဖင့္ ပရိုတင္းၾကိဳးတန္း ျပန္လည္ဖြဲ႕စည္း၍ ေကာ္လဂ်င္ဟူေသာ ဂ်လတင္းအျဖစ္ မူလေမာ္လီက်ဴးပံုစံအတိုင္း ျပန္လည္ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္လိုက္ျပန္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ မူလေမာ္လီက်ဴးပံုစံ ေျပာင္းလဲသြားျခင္းမရွိ။ မူလဖြဲ႕စည္းသ႑ာန္ ရုပ္ႏွင့္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲသြားျခင္း မရွိသည္ကို ေတြ႕ရပါမည္။
ဟရာမ္အေကာင္မ်ားျဖစ္သည့္ ဝက္ႏွင့္ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္၏ အမည္ကို ရြတ္ဆိုတသျခင္းမျပဳဘဲ လွီးျဖတ္ထားေသာ ႏြားတို႔၏ သားေရတို႔မွ ရရွိေသာဂ်လာတင္းျဖင့္ ေဆးဝါးေတာင့္ အမာ၊ အေပ်ာ့မ်ားကို ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္ ဟရာမ္ျဖစ္သည္ဟု ပါကစၥတန္ႏိုင္ငံ သာသနာ့ပညာရွင္သုခမိန္ၾကီး မုဖ္သီမုဟမၼဒ္သကီးအုစ္မာနီက ဆံုးျဖတ္ထားၿပီးျဖစ္ပါသည္။ ဤသို႔ေသာ ေဆးဝါးျဖင့္ ရွရီအသ္တရားေတာ္အရဆိုလွ်င္ကုသခြင့္မရွိပါ။
အသင္တို႔သည္ ေဆးဝါးကုသၾကရာတြင္ ဟရာမ္ျဖစ္ေသာအရာမ်ားျဖင့္ မကုသကုန္လင့္ ဟု တမန္ေတာ္ျမတ္ဆြလႅလႅားဟုအလိုင္းဟိဝစလႅမ္ မိန္႔ၾကားေတာ္မူထားပါတယ္။ (အဗူဒါဝူးဒ္က်မ္း)
ပိုးသတ္ေဆးေတာင့္မ်ား Antibiotics ၊ အားေဆးေတာင့္မ်ား Multi Vitamins ၏ အခြံမ်ားကို ဂ်လာတင္းျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားပါသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံထုတ္ Centrum Vitamin Tablets မ်ားတြင္လည္း ဂ်လာတင္းပါဝင္ေနသည္ကို Ingredients ကို ဖတ္ရွဳၾကည့္ပါက ေတြ႕ရေပသည္။ ဤသို႔ေသာေဆးမ်ားမွာ ဟရာမ္ျဖစ္ပါ၍ ေသာက္ခြင့္မရွိပါ။
ထို႔ေၾကာင့္ စားေသာက္ဖြယ္ရမ်ား၊ ေဆးဝါးမ်ား၊ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ားတြင္ ဂ်လာတင္းမ်ား ပါဝင္ေနျခင္း ရွိ မရွိ Ingredient ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ဖတ္ရွဳၿပီးမွ ဝယ္ယူစားသံုးသင့္ပါသည္။
အစၥလာမ္ႏိုင္ငံမ်ားမွ ထုတ္ေသာ ေဆးေတာင့္မ်ားတြင္လည္း ဟရာမ္ဂ်လာတင္း ျပႆနာကို ယေန႔တိုင္ ေျဖရွင္း၍ မရႏိုင္ေသးပါ။
ထို႔ေၾကာင့္ မည္သည့္ႏိုင္ငံမွ ေဆးဝါး၊ ေဆးေတာင့္၊ ပုလင္းႏွင့္ ေဆးကတ္မ်ားေပၚတြင္ ထိုႏိုင္ငံရွိ သာသနာ့ပညာရွင္အိုလမာမ်ား၏ ေထာက္ခံခ်က္ျဖင့္ ဟလာလ္တံဆိပ္ရိုက္ႏွိပ္၍ ေရာင္းခ်ႏိုင္ျခင္းမရွိေသးပါ။
ကမာၻ႕အစၥလာမ္သာသနာဝင္မ်ားကို ဦးေဆာင္ေနေသာ ေဆာ္ဒီအာေရးဗီးယားႏိုင္ငံပင္လွ်င္ ဟရာမ္ဂ်လာတင္းျပႆနာကို ယေန႔တိုင္ေျဖရွင္း၍ မရေသးပါ။ ေျဖရွင္းမရေသးသည့္ အဓိကအေၾကာင္းအရင္းမွာ ဂ်လာတင္းထုတ္လုပ္သည့္ နည္းပညာမရရွိေသးေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
အီဂ်စ္ႏွင့္ မေလးရွား ႏွစ္ႏိုင္ငံတြင္သာလွ်င္ ဟလာလ္သားေကာင္၏ သားေရမွထုတ္လုပ္သည့္ စက္ရံုႏွစ္ရံုသာရွိၿပီး အစၥလာမ္ႏိုင္ငံစုစုေပါင္းလုိအပ္ခ်က္၏ ၁ဝရာခိုင္ႏႈန္းသာလွ်င္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါသည္။ သူတို႔ႏိုင္ငံ၏ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းထုတ္လုပ္ရာတြင္သာ လုံေလာက္ပါသည္။ သက္ဆိုင္ရာႏိုင္ငံရွိ
အိုလမာသာသနာ့ပညာရွင္မ်ားအဖြဲ႕၏ ဟလာလ္တံဆိပ္ ေထာက္ခံခ်က္ပါမွသာလွ်င္ ဟလာလ္သားေကာင္မွ ရေသာ ဂ်လာတင္းျဖင့္ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ ေဆးေတာင့္အေပ်ာ့၊ အမာျဖစ္သည္ဟူ၍ စိတ္ခ်ယံုၾကည္စြာ ေသာက္ႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ ယခုျမန္မာျပည္တြင္ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနေသာ မေလးရွားႏိုင္ငံ Hovid Pharmacy မွ ထုတ္လုပ္ေသာ မေလးရွားအိုလမာဟလာလ္တံဆိပ္ပါ ေဆးကို စိတ္ခ်ယံုၾကည္စြာ ေသာက္ႏိုင္သည္။
ေဆးဆိုင္မ်ားတြင္ ေသာက္ခြင့္ရွိသည့္ေဆးျပား Tablets ေျမာက္ျမားစြာရွိပါသည္။ မိမိိအားေဆးေသာက္ရန္ ညႊန္ၾကားထားေသာ ဆရာဝန္အား ေဆးေတာင့္မ်ားအစား ေဆးျပားကို ညႊန္ၾကားေစရန္ ေမတၱာရပ္ခံလွ်င္ အလြန္လြယ္ကူပါသည္။ အကယ္၍ ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားေသာေဆးတြင္ ေဆးေတာင့္အစား ေဆးျပားကို ေဆးဆိုင္မ်ားတြင္ ဝယ္မရလွ်င္ ေဆးေတာင့္အခြံကိုမစားဘဲ ေဆးေတာင့္ကိုေဖာက္၍ အတြင္းရွိေဆးမႈန္႔ကိုသာ ေရျဖင့္ေသာက္ပါရန္ အႀကံျပဳပါသည္။
" ကၽြႏု္ပ္၏ အုမၼသ္အေပၚတြင္ အခ်ိန္တစ္ခ်ိန္ဆိုက္ေရာက္မည္ျဖစ္ၿပီး ထိုအခ်ိန္အခါတြင္ သူတို႔စားေသာက္ေသာ အစားအစာသည္ ဟလာလ္လား၊ ဟရာမ္လား ဟု ဂရုမူမည္မဟုတ္ၾကေပ။ ထိုအခ်ိန္အခါတြင္ သူတို႔ဆုေတာင္းခံသည့္ မည္သည့္ဆုဒုအာကိုမွ် အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္ လက္ခံကဗူလ္ျပဳေတာ္မူမည္ မဟုတ္ေတာ့ေပ။" ဗုခါရီက်မ္း
ေဆးဝါးကို တိရိစာၦန္မွရရွိေသာအရာမွ ထုတ္လုပ္ထားေသာေဆးဝါးျဖစ္ပါက သံုးမ်ဳိး ကြဲဲျပားပါသည္။
၁။ စားပိုင္ၿပီး အစၥလာမ့္ခြင့္ျပဳေဘာင္မွ မွန္ကန္စြာ လွီးျဖတ္ထားေသာတိရိစာၦန္မွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ ေဆးဝါးျဖစ္ပါက ေသာက္သံုးခြင့္ရွိသည္။
၂။ စားပိုင္ၿပီး အစၥလာမ့္ခြင့္ျပဳေဘာင္မွ လွီးျဖတ္ထားျခင္းမရွိ။ သို႔မဟုတ္ အေသေကာင္မွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ ေဆးဝါးျဖစ္ပါက ေသာက္သံုးခြင့္မရွိပါ။
၃။ အကယ္၍ စားပိုင္ခြင့္မရွိေသာ တိရိစာၦန္မ်ားမွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ ေဆးဝါးျဖစ္ပါက ေသာက္သံုးခြင့္မရွိပါ။

Reference စာကိုး
1. ေတာင္အာဖရိကႏိုင္ငံ၊ ဇမ္ဘီယာၿမိဳ႕ရွိ အိုလမာ The South African Zambian Halaal Authority ၏ အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာ http://www.zamha.com/ announce/halaal %20 gazettes/Halaal %20 Gazette vol 1, issue(3)
2. ေဆာ္ဒီအာေရဗီးယားႏိုင္ငံ ၃၁- ၃- ၂ဝ၁၂ The Saudi Gazette "Search for Islamicc Gelatine " အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာ http://www.saudigazette.com./search for gelatines
3. http://www.ipedr.com/ vol 17/32 -CHHSS%202011-H10020.pdf (2011,2nd International Conference on hummanities historical and Social Science) Analysis on the utilization of gelatine in food products.
ဘာသာျပန္ဆိုစုေဆာင္းတင္ျပသူေရးသားထားသည့္ စာအုပ္မွ ကူးယူတင္ျပပါသည္။
အလ္မုဖီးဒ္